HTML

Atlantisz

Atlantisz az ideális politikai berendezkedés szigete volt Platón szerint, melyet Poszeidon és Cleito elsőszülött gyermeke után neveztek Atlasz szigetének. A legenda úgy tartja, hogy a birodalom azért vált a tenger martalékává, mert az ott élők mohóvá és arrogánssá váltak, amivel kiváltották az istenek haragját. E mitológiai sziget remek szimbóluma a fiatalság idealista hevületének, és arrogáns, kíméletlen kritikájának.

Friss topikok

Linkblog

„Akasztós beszéd” versus „ciánozás”

2009.03.09. 13:21 Zixus

Február 27-én a Klubrádió műsorvezetője, Kuncze Gábor olyan kijelentést tett, amely sokakat megbotránkoztatott. Dessewffy Tiborral, a Démosz alapítvány elnökével beszélgetett, mikor is elhangzott az ominózus mondat.

„Nagyon sok embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon. Ami természetesen nem megoldás."

A kijelentés nagy port kavart a sajtóban, hiszen a mondatot nem nehéz az elégedetlenkedő ellenzéknek szóló öngyilkosságra biztatásként értelmezni. Lássunk néhány reakciót az őszinte elszólásra:
 
Kuncze rögtön a történtek után közleményben bocsánatot kért:
Vannak rossz mondatok. Tegnap a Klub Rádió adásában egy rossz mondatot mondtam. Elnézést kérek mindazoktól, akiket ez felháborított. Vannak félremagyarázható mondatok. Tegnapi mondatom nem csak rossz volt, hanem félremagyarázható is. Elnézést kérek mindazoktól, akik az utólagos félremagyarázás kapcsán találkoztak ezzel a mondattal és felháborodtak.
 
Ez azonban a Fidesz szerint nem elégséges. Répássy azonnal sajtótájékoztatót tartott és bejelentette, hogy a Fidesz addig bojkottálja a Klubrádió műsorait, amíg Kuncze bocsánatot nem kér (ez megtörtént), illetve amíg a Klubrádióban műsort vezet. (Itt nem történt változás, feltehetően többen fogják hallgatni Kuncze műsorát, legalábbis egy darabig.)
 
A Klubrádió csatlakozott a bocsánatkéréshez „függetlenül attól, hogy követelte-e a bocsánatkérést valaki, vagy sem, és függetlenül attól a távolról sem lényegtelen körülménytől, hogy a műsor egészének meghallgatása más következtetésre juttathatja a hallgatót.” A rádió elnök-vezérigazgatója, Arató András pedig úgy fogalmazott a Népszabadságnak: „Sajátos demokrácia-felfogásra vall, hogy egy párt bele akar szólni abba, hogy ki legyen egy magánrádió műsorvezetője.
 
Az ellenzék viszont érthető módon próbálja a kedélyeket borzolni: Kövér László a HírTV-nek adott nyilatkozatában elmondta: „Nem a kifejezést tartom problémásnak, mert természetesen Kuncze Gábor sem úgy gondolta, ahogy sokak számára érthető volt,(…) hanem a részvétlenség, kíméletlenség vagy inkább ostobaság, amely ezekből a szavakból árad. Valóban Kuncze abba a körbe tartozik, akik sokkal jobban élnek, mint tíz-tizenöt éve. Mivel nekik ez a haza nem számít, függetlenül az anyagi helyzetüktől, nem aggódnak, hogy ennek az országnak 80%-a lerohad-e a létminimum szintjére néhány év múlva.
 
Kövér tehát nem tartja a kifejezést problémásnak, őt a tartalom döbbenti meg. Hogy is van ez? Kövért nem zavarja az a javaslat , hogy az elégedetlenkedők egyenek ciánt, pusztán a „részvétlenség” aggasztja?
 
Nem véletlenül van „deja vu”-nk, 2002-ben éppen Kövér László tett meggondolatlan kijelentést az olimpia kapcsán.
 

Sokan vannak ma Magyarországon, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek és sikereinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találtak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat. Ezzel nagy szolgálatot tennének, mert nélkülük könnyebben és hamarabb tudnánk megoldani a feladatainkat." Majd hozzátette: "Lehet, hogy egy kicsit messzire mentem. Akkor azt javaslom nekik, maradjanak életben, az lesz a legnagyobb büntetésük, hogy látják megvalósulni céljainkat, legfeljebb koloncként cipeljük őket a hátunkon."

Akkor az amúgy igen hasonló öngyilkosságra buzdítás jóval nagyobb visszhangot kapott, hiszen nem sokkal a választások előtt történt. Maga Gyurcsány így kommentálta 2006-ban: "Mi csináltuk meg a "köteles akciót" is. Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható".  (Debreczeni József: Az új miniszterelnök)
 
Szili Katalin felháborodva üzente Kövérnek: „Vegye le a kokárdáját, szép csendesen távozzon a közéletből, és szégyellje magát.” Hiszen Kövér „az emberi élet méltóságát sértette meg”, szónoklata „csupaszon gonosz” volt.
 
Kuncze is sértettnek érezte magát: „Kövér László múltkori mondatai arról szóltak, hogy tűnjön el innen mindenki, aki nem hajlandó hajbókolni és hason csúszni a Fidesz előtt. Én például nem vagyok hajlandó, de felkötni sem nagyon szeretném magamat” Felszólította a Fideszt az elhatárolódásra, illetve kijelentette, hogy „a választópolgárok szemébe hazudtak, mikor letagadták, hogy ezek a szövegek elhangzottak".
 
Kövér hiába állította, hogy szavait kiforgatják, a gépezet darált tovább:
 
Medgyessy: „Minden jóérzésű embert felháborít, politikai hovatartozástól függetlenül.
 
Lendvai a „sebezhető emberekre” hivatkozott, akik a kampány után is élni akarnak, tehát felszólította Orbánt és Pokornit, hogy határolódjanak el, Kövért pedig, hogy kérjen bocsánatot.
 
Kovács László sem hagyta szó nélkül a történteket: „Kövér akasztásos beszédével túlment minden határon. A Fidesz alelnökének szavai már nemcsak politikai ellenfelei ellen, hanem a gondolkodás szabadsága, a humánum ellen is irányult. Az öngyilkosságra való felszólítás a keresztény értékrendet is sérti, melyre a Fidesz oly előszeretettel szokott hivatkozni.
 
Az elhangzott kijelentést tehát az MSZP be tudta építeni negatív kampányába,(betiltott kampány videó itt) az egész Fidesz ellen fordította az elhangzott mondatot, mivel a Fidesz egységesen kiállt politikusa mellett. A kormánypárt próbálta az ügyet bagatellizálni, közleményében az ügyet így kommentálta: „Megértjük, hogy a legújabb közvélemény kutatási eredmények láttán még nagyobb zavar támadt a szocialisták soraiban. Arra kérjük azonban őket, hogy ez nem vezessen részükről újabb alaptalan vádaskodáshoz, a családok húsvéti békéjét megzavarni akaró riogatáshoz.”
 
Valószínűsíthető, hogy Kövér kijelentésének volt szerepe az elvesztett választásokban. Ezt maga is elismerte: "Száz és sok momentuma volt a választási kampánynak, amelyből egy is elegendő lett volna, hogy azt a kis különbségű vereséget elszenvedjük… ez is ezek között volt. Ha ez nincs talán nyerünk, de mondom volt ilyen kilencvenkilenc másik is.
 
Az MSZP ki tudta használni a kínálkozó alkalmat és a lejárató kampány kézzelfogható eredményt hozott. Kuncze viszont már nincs benne a politikai szereplők első vonalában – különben miért is csapna föl műsorvezetőnek?- tervezi visszavonulását a politikából, így habár elszólta magát, és volt is visszhangja, ennek mértéke, hangneme és jelentősége meg sem közelíti a 2002-es botrányét.
 
Szerző: Locustra

 

Szólj hozzá!

Címkék: kuncze klubrádió cián kövér gábor lászló akasztás ciánozás

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisz.blog.hu/api/trackback/id/tr31991237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása