HTML

Atlantisz

Atlantisz az ideális politikai berendezkedés szigete volt Platón szerint, melyet Poszeidon és Cleito elsőszülött gyermeke után neveztek Atlasz szigetének. A legenda úgy tartja, hogy a birodalom azért vált a tenger martalékává, mert az ott élők mohóvá és arrogánssá váltak, amivel kiváltották az istenek haragját. E mitológiai sziget remek szimbóluma a fiatalság idealista hevületének, és arrogáns, kíméletlen kritikájának.

Friss topikok

Linkblog

Holland drogpolitika – téveszmék eloszlatása

2008.04.09. 17:16 Zixus

Hazánkban számos szervezet és egyén gondolja azt, hogy legalizálni kéne a könnyű drogokat. Ezen írás a holland példán kívánja szemléltetni a legalizálás egy lehetséges, ám meglehetősen különös útját.

Turisták ezrei látogatnak évről-évre Hollandiában, hogy legális körülmények között próbálhassák ki a marihuánát. De mik is valójában ezek a legális körülmények?

Először is kezdjük azzal, hogy a marihuána fogyasztás nem legális Hollandiában. A holland jogszabályok a kábítószereket kemény- és könnyűdrog kategóriákba sorolják, az utóbbiba tartozik a fű is. A németalföldi jogszabály nem bünteti a könnyűdrogok fogyasztását, azonban a birtoklását igen. Magyarán szólva a könnyűdrog fogyasztás nem legális, csak az állam szemet huny a fogyasztás, mint kihágás fölött. Viszont ennek a toleráns félrenézésnek is vannak határai; nem lehet a birtokunkban több, mint 5 gramm, illetve, ha termelésre adjuk a fejünket, akkor nem lehet a birtokunkban több, mint 5 palánta, illetve az ültetvényünket nem láthatjuk el profi öntöző, illetve érlelő rendszerekkel. Aki viszont,  áthágja ezeket az engedékeny szabályokat, az csúnyán megütheti a bokáját, mert jelentős büntetésre számíthat.

Ha ilyen szigorú a szabályozás, akkor mégis hogy a viharba lehetséges az, hogy az emberek bemennek a coffee shop-ba, és mindig van fű? Rájuk más szabályok vonatkoznának? Részben igen, ugyanis az úgynevezett coffee shop-oknak engedélyük van arra, hogy 500 gramm marihuána legyen a birtokukban. De honnan szereznek 500 gramm füvet, ha illegális a termesztés? Na, ez a kedves tulajdonosok gondja, ezzel az állam nem foglalkozik. (Természetesen a coffee shop-ok tulajdonosai illegálisan szerzik be a portékájukat.) 

A következő fontos kérdés, hogy milyen szabályok vonatkoznak a coffee shopokra? Fel kell tüntetniük a bolton, kívülről is jól láthatóan, hogy ez nem egy kávézó, hanem egy coffee shop. Ezen kívül, ha kemény drogokat találnak az ellenőrzés alatt az üzletben, akkor igen komoly büntetésre számíthatnak, a legújabb tervezet szerint örökre be is zárhatnak. Ugyanez vonatkozik a csendháborításra is, illetve ha kiskorúnak adnak el könnyű drogot, vagy ha egy személynek több, mint 5 gramm füvet adnak el, illetve ha a boltban több, mint 500 gramm fű van.

A hollandok, ha tehetnék, legalizálnák a füvet teljes mértékben? A kérdésre az egyértelmű válasz, hogy nem, sőt, a jelenlegi kormányzat a regnáló kereszténydemokrata párt nyomására szigorítani szándékozik a jelenleg engedékeny szabályokat.

Mik azok a smartshop-ok, illetve a gomba legális? Bár Hollandiában a kemény drogok illegálisak, mégis akad egy kiskapu. Az úgynevezett smartshop-okban lehetőség van arra, hogy a legalitás határmezsgyéjén lépkedve kipróbáljuk a gombát, illetve egyéb hallucinogén növényeket.

Mindent összevetve ez egy elég fura, hibrid rendszer, ami bár számos előnnyel jár mind a fogyasztó, mind az ellenőrző hatóság számára, mégsem tűnik a jogi szabályozás szempontjából tökéletes megoldásnak, és követendő példának. Javaslatom szerint a fű legalizálása akkor lenne igazán célravezető kis hazánkban, ha két feltétel teljesülne. Egyrészt az állam teljesen kontrolálná a drogokat a termeléstől az eladásig, másrészt ha a hazai kultúrába is beépülne az az észszerű mértéktartás, ami az átlagos hollandot jellemzi.

Szólj hozzá!

Címkék: hollandia marihuana gomba legalizálás könnyűdrog coffee shop smart shop

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisz.blog.hu/api/trackback/id/tr11418664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása