HTML

Atlantisz

Atlantisz az ideális politikai berendezkedés szigete volt Platón szerint, melyet Poszeidon és Cleito elsőszülött gyermeke után neveztek Atlasz szigetének. A legenda úgy tartja, hogy a birodalom azért vált a tenger martalékává, mert az ott élők mohóvá és arrogánssá váltak, amivel kiváltották az istenek haragját. E mitológiai sziget remek szimbóluma a fiatalság idealista hevületének, és arrogáns, kíméletlen kritikájának.

Friss topikok

Linkblog

Visszatért a Földre az Atlantisz

2008.02.22. 00:14 egy_kobold

Kéthetes küldetés után visszatért a Földre az Atlantis űrsikló. A többször elhalasztott út célja a Nemzetközi Űrállomás bővítése volt, az európai űrkutatási hivatal tudományos kutatómoduljával.

Magyar idő szerint néhány perccel délután három óra után sikeresen landolt az Atlantis űrrepülőgép a floridai Kennedy Űrközpontban. Az űrrepülő többszöri halasztás után február 8-án indult el a Nemzetközi Űrállomásra, fedélzetén öt amerikai és két európai űrhajóssal, a rakterében pedig az európai űrkutatási hivatal tudományos moduljával, a Columbusszal.

A 10 tonna tömegű, hét méter hosszú, henger alakú kutatómodulban három űrhajós fér el, ezzel megnövelhető az ISS-en huzamosabb időn át dolgozó asztronauták száma. A Columbus üzembe helyezésével az európai űrügynökség egyenrangú partnere lett a NASA-nak és az és orosz űrhatóságnak az ISS építése, üzemeltetése, tudományos és gazdasági felhasználása terén.

A Columbus élettartamát tíz évre tervezik, ezalatt több mint ötszáz tudományos kísérletet végeznek majd a modulban, köztük a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének kísérletsorozatát, amiben az űrhajósokat érintő agyi területi zavarokat, és a térbeli tájékozódás súlytalanságbeli jellegzetességeit vizsgálják majd.

A Columbus üzembe helyezését hátráltatta, hogy az egyik űrhajós, az 56 éves német Hans Schlegel megbetegedett, ezért a szerelési munkákat néhány nappal el kellett halasztani. Schegel végül nem is vett részt a kutatómodul beüzemelésében, de a későbbi munkákba (az űrállomás hűtőrendszeréhez szüksége nitrogéntartály, és a Nap megfigyelésére szánt obszervatórium üzembe helyezése) már beszállt ő is.

A Columbus az ISS nyolcadik helyisége lesz, de csak a második tudományos laboratóriuma. Az első, az amerikai Destiny 2001-ben került az űrállomásra, a harmadikat, a japán Kibót pedig jövőre fogják az ISS-hez kapcsolni. Az ISS kutatómoduljaiban olyan kísérleteket végeznek, amelyekre a földi gravitációban nem lenne lehetőség. Egyre biztosabbnak látszik viszont, hogy az űrállomáson nem lesz hely a másfél milliárd dollárból, ötszáz tudós és mérnök munkájával megépített alfamagnetikus spektrométernek [1].

forrás: http://index.hu/tudomany/urkutatas/atl200208/

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: atlantisz indexhu

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisz.blog.hu/api/trackback/id/tr53498998

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Visita el siguiente post 2017.10.23. 00:33:51

Birth certificate brazil english example - teusekb

Trackback: Haga clic en el siguiente sitio web 2017.09.22. 10:52:27

Big things expected of freshly tattooed Green Bay Packers cornerback Sam Shields - ladies shoes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása