HTML

Atlantisz

Atlantisz az ideális politikai berendezkedés szigete volt Platón szerint, melyet Poszeidon és Cleito elsőszülött gyermeke után neveztek Atlasz szigetének. A legenda úgy tartja, hogy a birodalom azért vált a tenger martalékává, mert az ott élők mohóvá és arrogánssá váltak, amivel kiváltották az istenek haragját. E mitológiai sziget remek szimbóluma a fiatalság idealista hevületének, és arrogáns, kíméletlen kritikájának.

Friss topikok

Linkblog

Hatalmi játszma - Török offenzíva?

2007.10.18. 13:15 Zixus

Változóban vannak a török-amerikai kapcsolatok. Törökországot az iraki háború sem érintette valami jól, tekintve, hogy az amerikai beavatkozás következtében létrejött az autonóm Kurdisztán a török-iraki határnál. Ennek oka, hogy Törökország Irakkal határos részén kurd többségű a lakosság, és egyre erősebb nyomás nehezedik a török kormányra, hogy tegye lehetővé az egységes Kurdisztán létrejöttét. Ebben azonban nem érdekelt Törökország, hiszen a határkörnyéki területek értékes olajtartalékokat rejtenek.

A török hadsereg várja a parancsot, hogy átlépje a török-iraki határt, és akár Észak-Irak kurd többségű területén is végrehajthat katonai műveleteket a török hadsereg – jelentette ki Erdogan török miniszterelnök.

A török elnökre az utóbbi hónapokban egyre nagyobb nyomás nehezedett a török hadsereg és a közvélemény részéről, hogy engedélyezzen katonai fellépést Észak-Irakban, a szeparatisták akcióinak központjában – írja a The Guardian, ugyanis több mint 37 ezer ember esett áldozatul a PKK (Kurd Kommunista Párt) harcának azóta, hogy 1984-ben fegyvert fogott Törökország zömében kurd népességű keleti és délkeleti részének függetlenségéért.

Washington hiába ellenzi a török offenzívát, hiszen épp most ítélte el az Ottomán Birodalom végnapjaiban történt örmény népirtást (melynek megítélése még erősen kérdéses Törökországban, lásd a gondolati szabadságról szóló per a Nobel-díjas Pamuk ellen).

Nem teljesen világos, hogy miért volt érdeke Amerikának, hogy szimbolikus támadást intézzen stratégiai szövetségese ellen. Törökország ugyanis szoros katonai kapcsolatokat ápol az USA-val, mióta Törökország 1952-ben belépett a NATO-ba. A két ország jelenleg is több katonai küldetésben közösen vesz részt, köztük Afganisztánban, és Törökország a fő bázisa az Irakot megszálló amerikai erők utánpótlásának.

Eközben Szíria, ahol ugyancsak jelentős a kurd kissebség, támogatásáról biztosította Törökországot egy esetleges iraki beavatkozás esetén, míg az amerikaiak „nagyon kérik” a törököket, hogy ne avatkozzanak be.

Rettentően nehéz lehet Washingtonnak, hogy a szövetséges törökök és a szintúgy szövetséges kurdok – mely népcsoport volt talán az egyetlen, mely egységesen felszabadítóként üdvözölte az amerikai csapatokat – közötti választás. Az iraki háború miatt Bushnak szimbolikusan nagyon fontos a kurd támogatás, megalapozandó a „felszabadítottuk Irakot” teóriát, míg Amerikának, mint országnak fontosabb szövetséges lehet az EU felé orientálódó, demokratizálódó, és nem utolsó sorban hatalmas haderejű Törökország.

Pont ezért ellentmondásos, hogy a szenátus – az elnökkel szemben – elítélte az örmény népirtást.

Míg az okokon elmélkedtem, a török parlament megszavazta, hogy a hadsereg, ha szükséges, akkor beavatkozhat az iraki határnál.

Ankara szerint a Törökországban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak ezrei használják Irak északi részét hátországként a Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta térségeiben végrehajtott támadásaikhoz.

Rajtaütéseik az év eleje óta megsokszorozódtak, nyugtalanságot keltve a török közvéleményben. A törökországi kurd szakadárok is független Kurdisztánt szeretnének délkelet-törökországi és észak-iraki területekből. A háború a küszöbön van.

Szólj hozzá!

Címkék: amerika torokorszag kurdok kulfold

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisz.blog.hu/api/trackback/id/tr84499007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása