HTML

Atlantisz

Atlantisz az ideális politikai berendezkedés szigete volt Platón szerint, melyet Poszeidon és Cleito elsőszülött gyermeke után neveztek Atlasz szigetének. A legenda úgy tartja, hogy a birodalom azért vált a tenger martalékává, mert az ott élők mohóvá és arrogánssá váltak, amivel kiváltották az istenek haragját. E mitológiai sziget remek szimbóluma a fiatalság idealista hevületének, és arrogáns, kíméletlen kritikájának.

Friss topikok

Linkblog

Csonka olimpiát!

2007.09.29. 15:29 egy_kobold

Kishazánkba nem igazán jutott el a Reuters csütörtöki híre, ezt most bepótoljuk!

 

Az Európai Uniónak bojkottálnia kéne a Pekingi Olimpiát

 

Az Unió országainak bojkottálniuk kellene a 2008-as Pekingi Olimpiát, ha Kína nem avatkozik be a Mianmari eseményekbe –közölte egy uniós törvényhozó csütörtökön.

 

Edward McMillian-Scott, az Európai Parlament alelnöke levelet ír Gordon Brown brit miniszterelnöknek és a az EU soros elnökségét betöltő Portugáliának, melyben megkéri őket, hogy vitassák meg annak a lehetőségét, hogy sportolóik nem vesznek részt a pekingi játékokon.

 

A Brit Konzervatív Párthoz tartozó képviselő nem csak az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, a jobb-közép Európai Néppárt (melynek tagja többek között francia és német kormányzó-pártok) támogatását tudhatja maga mögött, de a Liberálisok frakciójáét is.

 

„Konszenzus van abban, hogy Kína a kulcs. Kína mozgatja a szálakat Burmában”- jelentette ki McMillian-Scott a Reutersnek.

 

„Az olimpia az egyetlen valódi eszköz, hogy Kínát cselekvésre bírjuk. A civilizált világnak komolyan fontolóra kell vennie, hogy a Pekingi Olimpiát felhasználva világos üzenetet küldjön Kínának: az emberi jogok ilyen durva megsértése nem elfogadható.”

 

Graham Watson, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakciójának vezetője elmondta: „Az Uniónak sürgetnie kell az ENSZ közgyűlését, hogy közösségi szankciókkal sújtsa Kínát és az ázsiai kereskedelmi partnereket. Túl régóta nézzük csukott szemmel és toleráljuk az illegitim és elnyomó katonai rezsimet a térségben.”

 

Kína, csütörtökön először, nyilvánosan önmérsékletre szólította fel Mianmart. Tette ezt annak ellenéré, hogy az ENSZ szankciók tekintetében az EU és az Egyesült Államok ellen foglalt állást.

 

(A bejegyzés alapja tehát a www.reuters.com  „EU should boycott Beijing Olympics over Myanmar” című cikke)

 

Bíztató továbbá, hogy az Európai parlament csütörtökön elsöprő többséggel (563-3) fogadott el határozatot arról, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell készülnie "célzott gazdasági szankciók" kivetésére, ha a mianmari katonai rezsim figyelmen kívül hagyja a világ tiltakozását. A dokumentum egyben határozottan kiáll a buddhista szerzetesek által vezetett békés tüntetők mellett és teljes mértékben elítéli a mianmari hatóságok brutális válaszát a megmozdulásokra. Persze ez még mindig csak szöveg.

 De azért egy pillanatra álljunk meg az örömködésben! Önök szerint milyen gazdasági szankciókkal sújtható egy olyan ország, ahol a lázadás egyik alapja épp az, hogy óriási szegénység van és amúgy is gazdasági csőd szélén áll. Segít az a tüntetőkőn, ha a rájuk lövő katonák kevesebbet esznek? Miközben ezeket a sorokat leírom, talán a tüntetők utolsó csoportját tartóztatják le. Nem tudni, meddig tartanak ki és milyen megtorlás várható. A kolostorokban már most katonák állomásoznak, buddhista papok százai vannak börtönben, a kormány megszüntette az ország nagy részén az Internet-elérhetőséget: ne lássa a világ, mit csinálnak –elvágva ezzel a tüntetőket legnagyobb fegyverüktől, a nyilvánosságtól. Pedig az elmúlt napok reakciói alapján nincs mitől félni a katonai juntának: a demokratikus világ válasza ezúttal is várat magára.

Szólj hozzá!

Címkék: eu kina mianmar kulfold

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1499010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása