HTML

Atlantisz

Atlantisz az ideális politikai berendezkedés szigete volt Platón szerint, melyet Poszeidon és Cleito elsőszülött gyermeke után neveztek Atlasz szigetének. A legenda úgy tartja, hogy a birodalom azért vált a tenger martalékává, mert az ott élők mohóvá és arrogánssá váltak, amivel kiváltották az istenek haragját. E mitológiai sziget remek szimbóluma a fiatalság idealista hevületének, és arrogáns, kíméletlen kritikájának.

Friss topikok

Linkblog

Pakisztán történelmi percekben

2007.11.12. 12:18 Zixus

Pakisztán katonai vezetője, Perverz Musaraf kijelölte a következő választások időpontját, ezzel eleget téve a Benazir Bhutto által vezetett ellenzéki erőknek, aki követelte, hogy szűntesse meg a rendkívüli állapotot, és írja ki a választásokat.

A két vezetőnek eltér az álláspontja arról, hogy hogyan kéne Pakisztánt a „teljes / tökéletes demokrácia” útjára vezetni, bár mindkét fél nyugat barát, és az iszlamistákkal szemben határozza meg magát.

Pénteken Bhuttot házi őrizetbe vették, hogy megakadályozzák, hogy beszédet tartson Rawalpindiban. A rendőrség megakadályozta Bhuttot abban is, hogy találkozzon a legfelső bíróság elnökével, Iftikhar Mohammad Chaudhryval.

A cinikus megfigyelők szerint a pénteki dráma a kölcsönös tekintély látszatának megőrzésére irányul, mert titkon mindketten profitálnak az eseményekből.

Ezen cinikus megfigyelők szerint – olvasható a BBC honlapján – a tömeges megmozdulások nincsenek megfelelően előkészítve, és nem támogatják széleskörűen a politikai vezetők a kormányellenes megmozdulásokat, míg maga a kormány nagyon igyekszik a tüntetések megakadályozásán.  

 

Bhutto asszony letartóztatása mitizálja politikai erejét, és démonizálja a hatalmon lévő Musarafot, így a most hazatért politikusnő megpróbálja maga mögé csoportosítani az ellenzéket.

A cinikusok szerint úgy tesz Bhutto, mintha a demokrácia önjelölt bajnoka lenne, pedig igazából egy követ fúj a jelenlegi miniszterelnökkel. A látszat konfliktus ugyanis Musaraf és Bhutto között lehetőséget teremt arra, hogy az átalakított legfelső bíróság lehetővé tegye Musaraf újraválasztását, ugyanis 9 alkotmánybírót – köztük az alkotmánybíróság elnökét is - elmozdítottak hivatalából azután, hogy  nem hagyták jóvá a Musaraf által bevezetett rendkívüli állapotot. Az alkotmány őrei számára az is gondot jelentett, hogy Musaraf nem vált meg katonai pozíciójától – ő ugyanis a pakisztáni hadsereg vezetője is – és így akar indulni a választásokon.

A Nyugat azt várja Musaraftól, hogy mondjon le katonai vezető szerepéről, és minél hamarabb tartsa meg a választásokat. Félő azonban, hogy a felfokozott belpolitikai helyzetben zavargások törnek ki, ami megalapozná Musaraf további regnálását, mert a régió stabilitásának megőrzése – így a status quo fenntartása - fontosabb a nyugati hatalmak számára, mint a demokratikus Pakisztán.

Szólj hozzá!

Címkék: kulfold demokracia pakisztan

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisz.blog.hu/api/trackback/id/tr72499005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása