HTML

Atlantisz

Atlantisz az ideális politikai berendezkedés szigete volt Platón szerint, melyet Poszeidon és Cleito elsőszülött gyermeke után neveztek Atlasz szigetének. A legenda úgy tartja, hogy a birodalom azért vált a tenger martalékává, mert az ott élők mohóvá és arrogánssá váltak, amivel kiváltották az istenek haragját. E mitológiai sziget remek szimbóluma a fiatalság idealista hevületének, és arrogáns, kíméletlen kritikájának.

Friss topikok

Linkblog

Melegházasság Magyarországon

2007.09.29. 13:35 Zixus

A magyar radikális liberális párt, az SZDSZ, törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a Parlamentnek az egyneműek házasodásáról.

 

„Nincs, és nem is lehet részleges szabadság. Szabadság vagy mindenki számára létező, a mindennapok során és az élet minden területén át- és megélhető állapot egy országban, vagy nem beszélhetünk róla. Nincs és nem is lehet részleges tolerancia. Egy társadalom vagy toleráns, és ebben az esetben valamennyi rendelkezésre álló eszközével fellép a gyűlölet és a kirekesztés minden formája, megnyilvánulása ellen, vagy nem nevezheti magát modern, európai demokráciának.”

 

Az indoklás számomra nem világos. Azért, mert a törvényeink toleránsak bizonyos kisebbségekkel, azért még nem kell radikálisan megváltoztatni egy országban fokozatosan kialakult felfogást arról, hogy mi a házasság. Ez persze nem azt jelenti, hogy ellenezném, hogy az egyneműek együttélését, de a házasság intézménye egy olyan összetett társadalmi konstrukció, aminek a tartalmát nem érdemes erőszakosan, és gyors ütemben megváltoztatni.

 

Európa, bár nem keresztény, de a zsidó-keresztény múltja van hagyományrendszerének. Ebben a kultúrában (és a rómaiban is) nagyon erősen tartja magát az a tézis, hogy a házasság egy férfi és egy nő együttélésének megszentelt formája, melyben lehetséges a reprodukció. Ez persze ma már sokat veszített erejéből a modern Európában.

 

Azt gondolom, hogy elég felelőtlen dolog úgy törvényt hozni az egyneműek házasodásáról, hogy előtte a kérdést nem előzte meg olyan társadalmi vita, amely a társadalom jelentős részét meggyőzte volna. Nem tudom, hogy miért kell hazánknak pont ebben a kérdésben európai úttörőnek lenni, miért nem a konvergenciában, a korrupció elleni harcban, gazdasági növekedésben, sportban. Jó lenne látni – mielőtt felelős döntést hoz a parlament - hogy az egyneműek házasságának milyen következményei vannak. Azt nem vitatom el, hogy joguk van örökölni egymástól, együtt élni, szexuális életet élni. Számomra a leginkább aggályos kérdés, hogy a homoszexuális házasságban élők által örökbefogadott gyermek életében milyen változások mennek végbe. Ehhez pedig most előttünk a kísérleti terep, láthatjuk, hogy azokban az országokban, ahol már legalizálták az egyneműek házasságát.

 

Végezetül még egy megjegyzés, miért pont a házasság fogalmát akarják a liberálisok kiterjeszteni, mikor a posztmodern nyugati kultúrában az együttélés szerepe jelentősen megnőtt a házassághoz képest… A homoszexuálisok egyöntetűen támogatják az egyneműek házasságát?

Szólj hozzá!

Címkék: szdsz melegek hazassag

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1499011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása