HTML

Atlantisz

Atlantisz az ideális politikai berendezkedés szigete volt Platón szerint, melyet Poszeidon és Cleito elsőszülött gyermeke után neveztek Atlasz szigetének. A legenda úgy tartja, hogy a birodalom azért vált a tenger martalékává, mert az ott élők mohóvá és arrogánssá váltak, amivel kiváltották az istenek haragját. E mitológiai sziget remek szimbóluma a fiatalság idealista hevületének, és arrogáns, kíméletlen kritikájának.

Friss topikok

Linkblog

Zöld utat a városi biciklizésnek?!

2008.02.28. 16:04 Zixus

A városi biciklizés barátai számtalanszor a Főváros szemére vetik, hogy mért nem épít bicikli utakat, mért nem támogatja jobban ezt a közlekedéséi- és életformát.

 

Ami a Fővárost illeti, az a baj, hogy csupán új bicikli utak építésével nem tud lehetőséget teremteni a biciklis közlekedésnek. Ahhoz, hogy az emberek tényleg a kerékpározást válasszák az autóval szemben, ahhoz ösztönzők kellenek, illetve kulturális változások.

 

Hollandiában természetes, hogy a hetven éves nyugdíjas nénike és a tanszékvezető professzor, sőt, még a miniszterek egy része is biciklivel közlekedik a városban, még a zordon tél alatt is. Itthon ez elképzelhetetlen. Nincs meg az emberekben az egészséges életre való igény ilyen mértékben, nincs az emberekben indíttatás, hogy az autójukon spóroljanak. Hazánk ebből a szempontból inkább Olaszországra hasonlít, ahol a kimutatások szerint az emberek inkább nem esznek, de akkor is autóval közlekednek.

 

A városi biciklizés megteremtéséhez az Fővárosnak még egy dolgot mindenképp tennie kellene! Meg kéne teremtenie a feltételeket arra, hogy azok, akik a kerékpárt városi közlekedési eszközként használják, azok is szigorúan betartsák a közlekedés szabályait. Újra a ködös Hollandiával példálódznék: ha az ember fia lámpa nélkül teker sötétedés után, akkor kiadós 40€ büntetésre számíthat, amit a rend lelkes őrei rendítetlenül ki is szabnak. Vagy egy másik példa, ha az egyirányú utcába a biciklis rossz irányban tévelyeg, vagy indokolatlanul a járdán ténfereg, akkor is hasonló büntetésre számíthat.

 

A tanulság tehát az, hogy nem elég hangosan követelni a bicikli utakat!  Meg kell tanulni betartani és betartatni a biztonságos közlekedést elősegítő szabályokat.

Szólj hozzá!

Címkék: város bicikli bicikliút

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisz.blog.hu/api/trackback/id/tr51498996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása