HTML

Atlantisz

Atlantisz az ideális politikai berendezkedés szigete volt Platón szerint, melyet Poszeidon és Cleito elsőszülött gyermeke után neveztek Atlasz szigetének. A legenda úgy tartja, hogy a birodalom azért vált a tenger martalékává, mert az ott élők mohóvá és arrogánssá váltak, amivel kiváltották az istenek haragját. E mitológiai sziget remek szimbóluma a fiatalság idealista hevületének, és arrogáns, kíméletlen kritikájának.

Friss topikok

Linkblog

Nehéz napok a Fehér Házban

2007.10.20. 17:23 egy_kobold

Kellemetlen másfél hetet tudhat maga mögött az amerikai külpolitika. A táncot a kongresszus külügyi bizottsága nyitotta, akik határozatban ítélték el az első világháború utáni örmény népirtást, és hiába próbálta a Fehér Ház nyugtatni a török kedélyeket, nem járt sikerrel: erről írt Csizi blogtárs alább.

A következő kellemetlenséget az iráni hadszintére szenvedte Bush elnök, mikor is a hét közepén Putyin, Oroszország egyre inkább mindenható ura, kifejezetten baráti hangulatú látogatást tett Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknél. Vlagyimir ugyanis ellentétben az amerikai nyomással kifejtette, hogy szerinte Iránnak, mint minden országnak joga van fejlett technológiák alkalmazásához, így a békés célú atomenergia fejlesztéséhez. Egy esetleges iráni háborút pedig határozottan ellenezne. (Ennek a kijelentésnek egy esetleges ENSZ Biztonsági Tanács ülésen lehet jelentősége: az orosz vétó továbbra is megakadályozhatja az Egyesült Államok és Franciaország ilyen irányú terveit). George W. Bush a találkozót nem igen kívánta kommentálni, mint mondta, előbb meghallgatná Putyin "saját olvasatát" a történtekről. Irán ellen azonban határozottan szólt fel, egy esetleges harmadik világháború képét vizionálva.

Bush elnök hete azonban még nem ért véget: csütörtökön ugyanis a másik ENSZ BT-tag, kvázi-szövetséges Kínával is sikerült összerúgni a port: Kína behivatta az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, miután szerdán az elnök személyesen adta át a dalai lámának a kongresszusi aranyérmet, ami az amerikai törvényhozás által adható legmagasabb polgári kitüntetés. Ezt a lépést Kína a belügyeibe való beavatkozásnak vette, hiszen a szemükben Tibet spirituális vezetője nem más, mint egy szeparatista, aki a népköztársaság megosztására törekszik.
Az, hogy a kitüntetést az elnök személyesen adta át, nyilván jelzésértékű. Többek között jelzi Bush népszerűségét is, mert ne legyünk naivak: ez a gesztus a demokratikus világ szemébe is könnyeket csalhatott, nem csak az amerikaiakéba. Kérdéses persze, hogy milyen következményei lesznek: Bush reménykedhet, hogy Kína nem tartja napirenden a kérdést. Bár azt tudjuk, hogy Tibet kérdése kiemelkedően fontos a Kínai Népköztársaságnak.

Ráadásul az sem szabad elfelejteni, hogy a héten tartja a Kína Kommunista Párt a kongresszusát, ami évekre előre megmutathatja a kínai bel és külpolitikai irányvonalát. Talán most elég lenne csak figyelni –de azt nagyon.

Szólj hozzá!

Címkék: amerika putyin iran kina kulfold

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisz.blog.hu/api/trackback/id/tr28499006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása